12 – Money 20/20 Europe Recap

juni 13, 2019

Ett avsnitt där Gustaf & Johan sammanfattar Money20/20 2019..

Ett avsnitt där Gustaf & Johan sammanfattar Money20/20 2019

Vad är Money20/20?

Jo, Money20/20 är Europas största Fintech-evenemang. Evenemanget består av tre dagar fyllda med presentationer, föredrag, företagsutställningar och sociala evenemang. Bland de deltagande företagen var Facebook, Alibaba, Paypal, Softbank, ING, Amazon, Barclays, 11FS, Stripe, Mastercard, Lemonade och många fler. Med över 350 högtalare på sju olika scener och 70 timmars innehåll var det mycket att ta in. Här kommer en kort sammanfattning av några av mina höjdpunkter.

De gamla bankerna mot de nya utmanarna

Äldre banker försöker sitt bästa för att komma ikapp de utmanare som finns på marknaden, men de kan rädda för att vara förordningar. Samtidigt är det en av de största smärtorna för gamla banker att uppfylla de ständigt föränderliga lagstadgade kraven, det är också en av deras räddare. Förordningar begränsar på många sätt de tjänster som nya spelare kan leverera till sina slutkunder och skapar en bro mellan äldre och nya fintech-spelare.

Hur man blir bättre på att innovera och lockar till sig digital talang

Att locka rätt talang var ett mycket diskuterat område. Även om de äldre bankerna kan ha de monetära musklerna för att locka topptalenter är bristen på rätt företagskultur att hålla tillbaka de traditionella bankerna. Det spelar ingen roll att äldre spelare som är fattiga på miljoner i innovationslaboratorier och hackathons samtidigt som de inte ändrar den interna strukturen för att stödja intern innovation.

Tre sätt att locka till sig talang

I allmänhet diskuterades tre sätt för gamla spelare att göra innovation. Den första är att skapa den nu ökända innovationslaboratoriavdelningen. Blanda interna anställda med nya tekniska kunniga externa resurser i hopp om att sprida den nya kulturen till resten av organisationen. Ofta efter att hype är borta kommer denna typ av program att tappa intresset från toppledningen och med det också resurser för att göra verklig innovation.

Det andra sättet är Acqui-anställning. Legacy-spelare investerar kraftigt eller helt köper nya aktörer på marknaden för att förhoppningsvis hoppa över att få nya talanger till organisationen.

Det tredje sättet är fintech-samarbete. Legacy-spelare samarbetar med nya fintech-spelare för vissa produkter eller tjänster. Tidigare har den här typen av samarbete varit svår att få på grund av tekniska begränsningar i de äldre systemen, men med införandet av öppen bank och PSD2 är de flesta av de äldre aktörerna nu redo att börja utforska den här typen av samarbete.

The Show of the Giants

Big tech hade en stor närvaro på årets konferens, spelare som Facebook, Amazon, Paypal och Alibaba fick alla utmärkta platser och lockade enorma publik, mer än när de äldre spelarna hade presentationer. Vi har inte sett så mycket av en närvaro ännu från de stora tekniska aktörerna när det gäller den europeiska marknaden, men det kan snart förändras med införandet av öppen bank och PSD2. De stora tekniska spelarna har redan talang och kultur för att hantera data som kommer med PSD2.

Slutligen hade de svenska fintech-mästarna Tink och Klarna båda en enorm present. Tinks stativ i utställningsområdet var en av de mest besökta och trevligaste (designmässigt). Under konferensen tillkännagav Tink att Paypal var en av investerarna i deras senaste kapitalrunda och skapade mycket hype. Klarna hade flera nycklar under de tre dagarna.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis var det en mycket välorganiserad konferens med många intressanta presentationer, evenemang och föredrag. Efter tre intensiva dagar ser jag fram emot att fortsätta arbeta med både äldre och nya fintech-spelare i en av de mest dynamiska och snabbast rörande industrierna där ute.

Money 20/20

Listen Also

Comments are closed.